Central Alberta Cancer Centre Sketch by Ground3
Central Alberta Cancer Centre Plan Rendering by Ground3
Central Alberta Cancer Centre Landscaping by Ground3
Central Alberta Cancer Centre Landscaping by Ground3
Central Alberta Cancer Centre Landscaping by Ground3

As an addition to the existing Regional Hospital, the Cancer Centre development provided opportunities to reconsider the conventional institutional landscape. Development of the outdoor space was grounded in the notion of renewal, growth and hope. Views to the naturalized landscape were critical considerations from interior and exterior areas.

Diverse plantings of native trees and shrubs, in addition to the use of inorganic mulches create visually appealing and noticeable gestures. With an eye towards sustainability, non-mowed turf areas sprawl alongside the inorganic mulches to reduce the maintenance regime and water demand. Isolated areas and those with poor access also feature decorative combinations of a variety of rock and recycled glass mulches to create visual interest and reduce the maintenance burden.

The project achieved LEED silver status through landscape techniques such as the capture and reuse of stormwater and integration of Low Impact Development (LID) principles. Such LID components include bio-retention areas and vegetated grass swales to improve water infiltration and bank stabilization.

*This project was initiated while team members were at previous firms and completed by Ground Cubed.